Vraag nu direct online aan

Internationaal rijbewijs Oezbekistan

International rijbewijs
International_travel_document
Waarom

Waarom heeft u een Internationaal Rijbewijs nodig?

Een Internationaal Rijbewijs kan gebruikt worden in meer dan 180 landen over de hele wereld. Dit document bevat uw naam, foto en chauffeursinformatie in de 12 meest gesproken talen ter wereld. Dit document is te begrijpen voor de meeste lokale functionarissen en autoriteiten over de hele wereld.

In 3 Stappen Uw Internationaal Rijbewijs

Hoe ontvangt u het Internationaal rijbewijs?

1. Online aanmelden

Start uw aanvraag voor een vertaling van uw rijbewijs.

2. Upload een foto

Zorg ervoor dat u een recente foto uploadt en de regels volgt.

3. Wacht op akkoord

Wacht op uw bevestiging en u bent klaar om op reis te gaan!

5/5

Snel en probleemloos onze IRB

Eliot Mercer & Cara Belmonte

De voorbereidingen voor mijn avontuur in Brazilië met mijn vriend waren bijna compleet, maar we hadden over het hoofd gezien dat een internationaal rijbewijs onmisbaar was. Gelukkig stuitte ik op International Travel Permits; een redder in nood met een klantenservice die niets minder dan uitmuntend was. Ze snapten onmiddellijk de spoed achter mijn aanvraag en binnen enkele uren was het digitale vertaaldocument in onze mailbox. Onze plannen om de uitgestrekte kustlijnen en verborgen parels van Brazilië te ontdekken waren gered. Dit soort responsiviteit en aandacht voor detail maakte onze ervaring met hun dienst niet alleen indrukwekkend, maar ook uiterst persoonlijk en attent.

Mogen buitenlanders in Oezbekistan autorijden?

Ja, buitenlanders mogen autorijden in Oezbekistan, op voorwaarde dat zij een geldig rijbewijs uit het buitenland hebben dat vergezeld gaat van een Internationaal Rijbewijs (IRB).

Een IRB is een document dat uw rijbewijs in uw eigen land vertaalt naar 12 verschillende veel gesproken talen wereldwijd. Zelfs als uw rijbewijs in het Engels is, kan het handig zijn om het te vertalen voor de lokale autoriteiten op het gebied van wegverkeer en autoverhuurbedrijven.

Is een Internationaal Rijbewijs vereist in Oezbekistan?

Hoewel het niet verplicht is om in het land een Internationaal Rijbewijs (IRB) te hebben om te kunnen rijden, wordt dit sterk aanbevolen door toeristen die het land volledig willen verkennen.

Topbestemmingen van Oezbekistan

Oezbekistan, gelegen in Centraal-Azië en grenzend aan Turkmenistan en Afghanistan, is niet alleen een van de grootste landen in de regio, maar ook het enige land dat grenst aan de andere vier. In het zuiden grenst Oezbekistan lichtjes aan Afghanistan. Het overige deel van het land bestaat uit droge, ruige woestijnen en steppen. Met de unieke geografie van enkele van de weinige landen ter wereld die volledig door land zijn omringd.

Samarkand

Samarkand staat bekend als een van de belangrijkste steden op de Zijderoute en wordt ook wel het ‘kruispunt van culturen’ genoemd. Dichters en historici beschouwen Samarkand als de “Parel van de Oosterse moslimwereld”, waardoor het de meest bezochte bestemming in Oezbekistan is. Het historische centrum van de stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, waar zeldzame meesterwerken van oude kunst, glinsterende minaretten, turquoise koepels en betoverende mozaïeken te bewonderen zijn.

Historisch centrum van Shahrisabz

De oude stad Shakhrisyabz, gelegen op de Zijderoute in Zuid-Oezbekistan, is circa 2000 jaar oud en diende in latere eeuwen als historisch en economisch centrum van de stad Kesh. Binnen de middeleeuwse stadsmuren bevinden zich opmerkelijke tempels en oude structuren. Doorheen verschillende tijdsperioden heeft de ontwikkeling van deze elementen plaatsgevonden, wat de locatie een uniek karakter heeft gegeven door de opeenvolging van diverse architecturale stijlen.

Tasjkent

Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan en met een bevolking van 3 miljoen inwoners de grootste stad van Centraal-Azië, vertegenwoordigt de historische geschiedenis van de regio in al zijn facetten. Van architecturale monumenten van oosterse invloeden tot de geplande stratenstructuur van de Sovjet-Unie en moderne glazen wolkenkrabbers. Ondanks meerdere verwoestingen in het verleden, waaronder de aardbeving van 1966, waarbij verschillende historische bouwwerken verloren gingen.

Buchara

Bukhara diende als een belangrijke handelsstad langs de Zijderoute en was het centrum van de islamitische theologie in Centraal-Azië. Het historische hart van Bukhara vormt een prachtig voorbeeld van een middeleeuwse stad in de regio en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hoewel het oude centrum van Bukhara de afgelopen jaren aanzienlijk gerenoveerd is, gaat dit proces trager dan in Samarkand.

Termez

Slechts weinig reizigers hebben de zuidelijke stad Termez bezocht, wat zonde is gezien de rijke historische betekenis en de intrigerende pre-islamitische archeologische vindplaatsen. Termez werd al geassocieerd met de Achaemeniden en later veroverd door Alexander de Grote. De middeleeuwse stadsmuren strekten zich over 16 kilometer uit en de bekende Marokkaanse reiziger Ibn Battuta beschreef levendige markten, sierlijke huizen, grachten en tuinen. Verken archeologische locaties zoals Fayaz Tepa.

De belangrijkste rijregels

Of u nu alleen rijdt of met passagiers in Oezbekistan, veiligheid moet te allen tijde uw hoogste prioriteit zijn. Respecteer de verkeersregels om een veilige reis te waarborgen.

Snelheidsovertredingen

Net zoals u zich aan de verkeersborden houdt, moet u ook de maximumsnelheid op de weg naleven. Houd u altijd aan de snelheidslimiet in het betreffende gebied. Op verkeersborden ziet u de toegestane snelheid op uw rijstrook. Rijden onder de maximumsnelheid geeft u voldoende reactietijd om ongelukken te voorkomen. Het is de risico’s van te snel rijden niet waard.

Parkeren

Bij het parkeren van uw voertuig, let op invalidenparkeerplaatsen, brandkranen, bushaltezones, parkeerverboden gedurende bepaalde uren en vergunningvereisten voor parkeerplaatsen. Volg alle aanduidingen nauwgezet op. Zelfs als u enkele malen rond moet rijden om een plek te vinden, is het beter dan een boete te riskeren of uw voertuig te laten wegslepen. Lees ook altijd de parkeerborden.

In woonwijken kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor parkeren of gelden er vergunningen. Indien u op een plaats parkeert waar dat niet is toegestaan, kan uw voertuig worden geklemd of weggesleept. Schakel de motor uit voordat u de auto verlaat en zorg dat de handrem is aangetrokken. Zorg ervoor voldoende ruimte te hebben om uit te stappen zonder andere bestuurders te hinderen. Neem de tijd om te controleren of er twee tot drie parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Leeftijdsvereisten

Net als in de meeste landen, is in Oezbekistan de wettelijke minimumleeftijd voor autorijden 18 jaar. Echter, de meeste autoverhuurbedrijven staan alleen bestuurders ouder dan 21 jaar toe om een auto te huren.