Vraag nu direct online aan

Internationaal rijbewijs Frankrijk

International rijbewijs
International_travel_document
Waarom

Waarom heeft u een Internationaal Rijbewijs nodig?

Een Internationaal Rijbewijs kan gebruikt worden in meer dan 180 landen over de hele wereld. Dit document bevat uw naam, foto en chauffeursinformatie in de 12 meest gesproken talen ter wereld. Dit document is te begrijpen voor de meeste lokale functionarissen en autoriteiten over de hele wereld.

In 3 Stappen Uw Internationaal Rijbewijs

Hoe ontvangt u het Internationaal rijbewijs?

1. Online aanmelden

Start uw aanvraag voor een vertaling van uw rijbewijs.

2. Upload een foto

Zorg ervoor dat u een recente foto uploadt en de regels volgt.

3. Wacht op akkoord

Wacht op uw bevestiging en u bent klaar om op reis te gaan!

5/5

Snel en probleemloos onze IRB

Eliot Mercer & Cara Belmonte

De voorbereidingen voor mijn avontuur in Brazilië met mijn vriend waren bijna compleet, maar we hadden over het hoofd gezien dat een internationaal rijbewijs onmisbaar was. Gelukkig stuitte ik op International Travel Permits; een redder in nood met een klantenservice die niets minder dan uitmuntend was. Ze snapten onmiddellijk de spoed achter mijn aanvraag en binnen enkele uren was het digitale vertaaldocument in onze mailbox. Onze plannen om de uitgestrekte kustlijnen en verborgen parels van Brazilië te ontdekken waren gered. Dit soort responsiviteit en aandacht voor detail maakte onze ervaring met hun dienst niet alleen indrukwekkend, maar ook uiterst persoonlijk en attent.

Bereid u voor op uw reis naar Frankrijk

Van plan om een roadtrip te maken door de prachtige landschappen van Frankrijk? Alvorens uw motor te starten, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de ins en outs van autorijden in dit fascinerende land.

Onze veelgestelde vragen over Internationale Rijbewijzen behandelen alles wat u moet weten, inclusief de noodzaak van een IRB, cruciale rijregels en topbestemmingen om te verkennen. Laten we er dieper op ingaan!

FAQ over een Internationaal Rijbewijs

Is een Internationaal Rijbewijs vereist in Frankrijk?

Een Internationaal Rijbewijs (IRB) is niet verplicht om in Frankrijk te rijden, maar wordt sterk aanbevolen, vooral als u van plan bent buurlanden zoals Spanje, Andorra, Monaco en Italië te bezoeken, waar dit vaak wel vereist is.

Het IRB is een vertaling van uw nationale rijbewijs en kan van vitaal belang zijn voor het overwinnen van taalbarrières en als identificatiedocument tijdens politiecontroles. Bovendien kunnen Franse autoverhuurbedrijven een IRB eisen als onderdeel van hun beleid.

Hoe verkrijg ik een Internationaal Rijbewijs voor Frankrijk?

Belangrijk om te vermelden is dat er geen specifieke instantie is voor het uitgeven van een Internationaal Rijbewijs. U kunt via onze website een IRB aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen, een geldig rijbewijs uit uw thuisland te uploaden en een pasfoto te verstrekken. Het goedkeuringsproces verloopt snel, meestal binnen enkele uren.

Is een nationaal rijbewijs voldoende om in Frankrijk te rijden?

Europese rijbewijshouders mogen in Frankrijk rijden met hun bestaande rijbewijs. Sinds 2013 hebben alle EU-lidstaten en de Europese Economische Ruimte een gestandaardiseerd Europees rijbewijs uitgegeven dat geldig is in de hele EU en EER.

Ook niet-Europese rijbewijzen worden geaccepteerd in Frankrijk, op voorwaarde dat ze onbeperkt zijn en niet geschorst. Het rijbewijs moet zijn afgegeven door het land waar u minimaal zes maanden heeft gewoond.

Wat te doen bij een auto-ongeluk?

Wissel bij een ongeval verzekeringsinformatie uit, zet uw alarmlichten aan, plaats waarschuwingsdriehoeken en vul een ongevalrapport in (“constat amiable”) in. Neem onmiddellijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Het is raadzaam om te reizen met een Internationaal Rijbewijs (IRB) in Frankrijk, omdat het een vertaling is van uw nationale rijbewijs en van essentieel belang kan zijn bij interacties met Franstalige ambtenaren.

Wat te doen tijdens politiecontroles en controleposten?

Verminder je snelheid tijdens politiecontroles, zet je alarmlichten aan, communiceer met de politieagent, toon je identificatie en volg verdere instructies op.

 • Verminder uw snelheid en stop uw auto aan de kant van de weg.
 • Activeer uw alarmlichten.
 • Communiceer met de politieagent over de reden van uw stop.
 • Toon uw identificatie, ongeacht of het een identiteitscontrole betreft of een overtreding.
 • Wacht op verdere instructies.
 • Werk samen met de autoriteiten als u wordt gevraagd om naar het politiebureau te gaan.

Belangrijkste rijregels in Frankrijk

Hoewel zowel Frankrijk als Groot-Brittannië zich in Europa bevinden, verschillen hun rijstijlen aanzienlijk. U zult echter merken dat het rijden in Frankrijk bijna hetzelfde is als in de VS. Hier vindt u een beknopte handleiding en inzichten in de Franse rijvoorschriften, standaard rijpraktijken en waardevolle tips om uw rijervaring te verbeteren.

Voor meer uitgebreide informatie kunt u onze Franse rijgids raadplegen.

Welke documenten zijn vereist om in Frankrijk te rijden?

Rijbewijsvereisten

In de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte is sinds 2013 over het algemeen een geldig rijbewijs uit uw thuisland voldoende om te rijden. Dit geldt ook voor niet-Europese rijbewijzen, op voorwaarde dat deze onbeperkt zijn.

Voor Amerikaanse bestuurders in Frankrijk is het aan te raden een vertaalde versie van hun rijbewijs bij zich te hebben. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de Franse ambassade of de American Automobile Association (AAA).

Paspoortvereisten

Als bezoeker in Frankrijk moet u te allen tijde uw paspoort bij u hebben voor identificatiedoeleinden, vooral bij politiecontroles of bij het huren van voertuigen.

Wat zijn de standaardrichtlijnen voor autorijden in Frankrijk?

Geschiktheid

Om in Frankrijk te mogen rijden, dient u minstens 18 jaar oud te zijn en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook al staat uw thuisland autorijden op jongere leeftijd toe, in Frankrijk wordt deze regel strikt gehandhaafd. Het is ook essentieel dat u mentaal en fysiek fit bent om te rijden.

Snelheidslimiet

De algemene snelheidslimiet in Frankrijk is 130 km/u op snelwegen, 80 km/u op hoofdwegen en 50 km/u in stedelijke gebieden.

Wetgeving omtrent veiligheidsgordels en kinderzitjes

Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor zowel de bestuurder als de passagiers, met extra aandacht voor het correct vastmaken van kinderen onder de 18 jaar.

Lichtsignalen

Franse verkeerslichten kunnen direct van rood naar groen gaan, waarbij het oranje wordt overgeslagen. Een knipperend oranje licht betekent voorzichtigheid als de weg vrij is, terwijl een knipperend rood licht betekent dat de toegang verboden is. Een geel knipperlicht met rood licht geeft toestemming om voorzichtig in de richting van de pijl te rijden.

Claxonneren

Het gebruik van claxons is voorbehouden aan noodzakelijke gevallen en is beperkt tot specifieke tijden, voornamelijk van zonsondergang tot zonsopgang. In stedelijke gebieden is het gebruik verboden, behalve in noodgevallen.

Voorrang

In Frankrijk geldt de standaardregel om rechts te rijden. Op kruispunten hebben voertuigen van rechts voorrang, tenzij anders aangegeven. Deze regel geldt ook voor rotondes.

Inhalen

Inhalen gebeurt meestal aan de linkerkant. Onder specifieke verkeersomstandigheden is rechts inhalen echter toegestaan, maar met voorzichtigheid.

Alcoholgebruik

De wettelijke alcohollimiet in het bloed is 0,05% voor gewone bestuurders en 0,02% voor bus- en touringcarchauffeurs en nieuwe chauffeurs met minder dan drie jaar ervaring.

Parkeren

Parkeerverordeningen staan vermeld op verkeersborden. Onwettig parkeren kan leiden tot wegsleping van voertuigen en boetes.

Tol

Toltarieven variëren op basis van afstand en voertuigtype en kunnen worden berekend via de website van de Association of French Motorway Companies (ASFA).

Boetes en inbeslagnames

Overtredingen zoals het niet stoppen voor de politie, rijden zonder geldig rijbewijs of verzekering, excessieve snelheidsovertredingen, rijden onder invloed, ongevallen of rijden zonder de juiste rijbewijscategorie kunnen resulteren in boetes of inbeslagname van voertuigen. Deze overtredingen vinden plaats in de volgende scenario’s:

 • Niet stoppen tijdens een politiecontrole (aangehouden of gecontroleerd worden door de politie)
 • Rijden zonder geldig rijbewijs of verzekering
 • Overschrijden van de snelheidslimiet met meer dan 50 km/u
 • Herhaaldelijke overtredingen van rijden onder invloed van alcohol
 • Bij hit-and-run-situaties
 • Rijden met de verkeerde rijbewijscategorie die niet geldig is voor dat type voertuig

Pechgevallen

Bij autopech op snelwegen kunt u de noodtelefoon gebruiken voor hulp. U mag geen hulp van een eigen pechhulpdienst vragen, omdat de snelwegen in Frankrijk privébeheer hebben.

Bel 112 als er geen noodtelefoon beschikbaar is. Uw voertuig wordt weggesleept en u ontvangt dienovereenkomstig een rekening.

Topbestemmingen in Frankrijk voor roadtrips

Frankrijk, bekend om zijn gevarieerde landschappen en rijke culturele erfgoed, is een paradijs voor roadtrippers. Van de iconische bezienswaardigheden van Parijs, zoals de Eiffeltoren en het Louvre, tot de culinaire geneugten van Lyon, de geboorteplaats van de cinema en een traktatie voor fijnproevers: Frankrijk biedt een scala aan onvergetelijke ervaringen.

Wijnliefhebbers kunnen genieten van de wereldklasse wijngaarden in Bordeaux, terwijl liefhebbers van zon, zee en elegantie naar Nice aan de Franse Rivièra kunnen gaan. Elke bestemming in Frankrijk biedt een unieke reiservaring, vol historische bezienswaardigheden, pittoreske dorpjes en adembenemende landschappen, perfect om op eigen tempo met de auto te verkennen.

Parijs

Parijs, een droombestemming voor zowel beginnende als ervaren reizigers, staat bekend om zijn bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame de Paris. Daarnaast biedt de stad schatten zoals het Musée d’Orsay, de Jardin du Luxembourg en Le Marais. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het macabere, bieden de Catacombes de Paris een unieke mix van geschiedenis en architectuur.

Parijs biedt de vrijheid om uw eigen avontuur te creëren of te kiezen voor georganiseerde tours. Of het nu gaat om winkelen, museumbezoek, het verkennen van verschillende wijken of genieten van klassieke opera’s: autorijden in Parijs biedt een verrijkende ervaring.

Lyon

Lyon, de geboorteplaats van de cinema en bekend als de ‘hoofdstad van het licht’, biedt een opwindende ervaring, vooral in december.

Al sinds 1935 staat Lyon bekend als de gastronomische hoofdstad van de wereld, met uitstekende restaurants, prestigieuze markten, Lyonnaise-specialiteiten en unieke Bouchon-restaurants. Het is ook de thuisbasis van culinaire legendes zoals wijlen chef-kok met drie Michelinsterren, Paul Bocuse.

Bordeaux

Bordeaux is een vooraanstaand centrum voor wijnproductie, na Bourgogne in Frankrijk. Naast de wijnbouw is Bordeaux ook een winkelparadijs.

Wijnliefhebbers zullen zich thuis voelen in Bordeaux met wijnproeverijen en -reizen. Ontdek de culturele kant van de stad door neoklassieke operahuizen, theaters en kunstgalerijen te bezoeken. Mis de lokale specialiteit canelés niet, een kleine custardcake met rum en een gekarameliseerde korst, verkrijgbaar bij bakkerijen door de hele stad, vooral in de omgeving van de Quays Market.

Nice

Nice, een uitstekende zomerbestemming, staat bekend om zijn zonnige weer en stranden aan de Franse Rivièra.

De schoonheid van de stad is van een oogverblindend niveau. Maak een wandeling langs de waterkant, geniet van de mediterrane bries en bewonder de kleurrijke gebouwen, majestueuze fonteinen en de kathedraal.

Ervaar Frankrijk met een IRB

Geniet van een persoonlijkere en intiemere ervaring van het pittoreske Franse platteland, dorpen en historische bezienswaardigheden. Bekijk onze internationale rijbewijsaanbiedingen, huur een auto en verken de wijngaarden van Bordeaux tot aan de kustwegen van de Franse Rivièra!